AMS48 Gebel

Kamerkoor Amsemble bestaat 10 jaar!

We zijn 2024 gestart met een bijzondere werk: de Johannes Passion van Georg Gebel uit 1748. Een verloren schat uit de Barok vol theatrale aria’s, koren en koralen. “Een van de meest interessante passies uit de 18e eeuw”

Zondag 10 maart 2024, 15:00 uur
Zuiderkerk Amsterdam
Deur open: 14:30 uur

dit concert is reeds verlopen

Kamerkoor Amsemble
Florilegium Musicum

Lauren Armishaw sopraan
Robert Kuizenga alt
Falco van Loon Evangelist
Peter Gijsbertsen tenor
Vincent Kusters bas
Matthew Baker Pilatus
Benjamin Bakker dirigent

Een parel uit de Barok
De Johannes Passion van de Duitse componist Georg Gebel de jongere (1709-1753) is in vele opzichten een bijzonder werk. De eerste uitvoering vond plaats in 1748 in Rudolstadt, waarna het werk werd opgeborgen in het staatsarchief. Het duurde meer dan 250 jaar voordat dit unieke werk opnieuw werd uitgegeven. De eerste uitvoering in Nederland werd in 2007 gegeven door de Nederlandse Bachvereniging.

Georg Gebel was de zoon van Georg Gebel de Oude (1685 – ca. 1750), die organist was aan de St Christophori in Breslau (nu Wroclaw in Polen). Hij was verantwoordelijk voor de muzikale opvoeding van zijn zoon. Gebel junio was een wonderkind en had 6-jarige al een behoorlijke reputatie als organist, klavecinist en componist. Zijn muzikale carrière bracht hem naar verschillende hoven, waaronder dat van graaf Heinrich von Brühl in Dresden. Hier bloeide hij op als componist, zowel van instrumentale als vocale werken. In 1746 vestigde Gebel zich in Rudolstadt, waar hij uitblonk als concertmeester en later als muziekdirecteur.

De Johannes Passion van Gebel is een uniek werk dat in meerdere opzichten in twee werelden bevindt: enerzijds zijn er aspecten die ouderwets zijn en geworteld in de wereld van J.S. Bach, anderzijds zijn er sporen van de ‘nieuwe’ stijl die vanaf de jaren 1730 in de mode kwam. In een tijd waarin veel componisten zich wendden tot het libretto van Barthold Heinrich Brockes, componeerde Gebel net als Bach een traditionele oratoriumpassie, waarin de tekst van het Johannes evangelie de ruggengraat vormt.

‘Het is knap hoe Gebel de spanningsboog hoog weet te houden. De aria’s houdt hij relatief kort – weinig da capo aria’s – en zijn combinaties in instrumentatie is daarbij verrassend mooi. Daar tegenover staan expressieve koordelen det net als bij Bach polyfoon zijn opgezet. Een bijzonder mooie Johannes Passion’.

Anders dan bij Bach zijn de aria’s ook geen directe reflectie op de gebeurtenissen die plaatsvinden of herbeleving daarvan. In plaats daarvan, concentreert Gebel’s Passie zich meer op het trekken van morele conclusies uit de gebeurtenissen die in het evangelie worden verteld.

Kamerkoor Amsemble ziet het als een voorrecht om deze Johannes Passion uit te voeren en er haar jubileumjaar mee in te luiden. De uitvoering vond plaats in de Zuiderkerk van Amsterdam op zondagmiddag 10 maart 2024 o.l.v. dirigent Benjamin Bakker.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het het VSBfonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.